Spelkonsol som spelkonsol?
Om man ska skaffa spelkonsol finns det rätt många att välja på, och det är inte alltid helt lätt. Spelkonsoler idag är bra mycket mångsidigare än de var för tio-tjugo år sen, och man ska tänka på att de går att använda till mer än att bara spela på.
Märket är avgörande för ganska många. Det man spelade på som liten brukar man också hålla sig till när man blir äldre. För den riktigt spelintresserade brukar det i och för sig sluta med att man har flera olika konsoler, för att inte gå miste om de som endast släpps på en av plattformarna.
De två stora konsolerna idag är Playstation och Xbox, och man kan nog lugnt säga att det är mellan de här två jättarna som dagens konsolkrig utkämpas i första hand. De är ungefär lika kraftfulla och har ungefär likadant spelutbud, men båda två har flera titlar som är exklusiva för just dem – Playstation har till exempel den ikoniska Final Fantasy-serien.
Veteranen Nintendo har hängt med i många år men har lagt mest krut på sina egna titlar. Deras senaste maskin, Nintendo Switch, kan köras både på tv:n som en vanlig spelkonsol och som handhållen enhet. Praktiskt om man är mitt uppe i sitt favoritspel men måste åka bort några dagar.
Alla märken har kontotjänster så att man kan köpa och lagra sina spel digitalt, eller prenumerera på spel. Eftersom spelen är kopplade till ens personliga konto och de flesta spel är portade till både konsol och dator, så kan man också spela på sin begagnade macbook eller stationära PC om man så skulle vilja, utan att för den skull behöva köpa spelet igen.
Den största fördelen med spelkonsol jämfört med att spela på datorn har varit att konsolspelen inte krävt lång installering och tagit en massa diskutrymme. Det har förstås förändrats nu när spelen är så mycket större ifråga om ren datamängd, och att man inte alltid köper ett fysiskt exemplar utan laddar hem via nätet istället. Å andra sidan vägs det upp av att kunna få uppdateringar och buggfixar, spela online med andra, och inte minst slippa fundera över var man ska göra av alla spelfodral.
Genom kontotjänsterna finns också möjlighet att använda streamingtjänster som till exempel Netflix och HBO Nordic. Nintendo har än så länge bara en Youtube-app, medan både Playstation och Xbox har de flesta större tjänsterna. Dock fungerar tjänsternas appar lite olika beroende på vilken konsol de finns på.
Nåt som också skiljer de olika märkena åt är handkontrollerna. Playstations Dual Shock-kontroll är till exempel lite mindre och smalare än Xbox-kontrollen, som i sin tur ger en lite annan vinkling på handen. Nintendo Switch har dessutom två olika kontroller – en vanlig, och en som går att ta isär till två “joy-cons”, som kan användas som tennisracketar eller svärd beroende på spel.
Så om valet av konsol inte påverkas så mycket av det som nämnts tidigare, så kan handkontrollens utformning vara det som till slut får vågskålen att tippa över.
Eller så kanske man helt enkelt väljer den konsol man tycker är snyggast.