Spel

Playstation 5

Den nuvarande generationens spelkonsoler börjar bli lite till åren då både Playstation 4 och Xbox One ursprungligen lanserades 2013. Dock har det släppts upphottade versioner av båda konsolerna i form av Playstation 4 Pro och Xbox One X, vilket är första gången i dessa konsolers historia. Det rör sig om kraftigare versioner av samma konsoler och spelen som släpps idag fungerar till både de gamla och nya versionerna. De som har den nyare varianten av konsolen kan dock få en del fördelar som att spelen går att köra i 4K, med högre bilduppdateringsfrekvens (fps) eller bara ser allmänt snyggare ut rent grafiskt. I vissa spel kan man välja om man vill att de ska se snyggare ut eller få högre fps.

Det handlar i grunden dock om samma konsoler som släpptes 2013 och inte en helt ny generation, men det har länge ryktats om en kommande Playstation 5. I mitten av april i år fick vi dock, något oväntat, en hel del konkreta besked om nästa generations Playstation. Det var ingen mindre än Mark Cerny, självaste systemarkitekten bakom Playstation, som tog bladet från munnen i en intervju med Wired. Vissa tror att det kan ha att göra med att Microsoft ser ut att vara på väg att avslöja nästa generations Xbox på den kommande spelmässan E3 i sommar och Sony har tidigare meddelat att de inte kommer närvara på mässan i år.

Bygger på AMD-kretsar

Vad fick vi då veta om Playstation 5 (som den gissningsvis kommer att heta)? Jo, bland annat att den kommer drivas av en processor som är betydligt kraftfullare än de som sitter i dagens konsoler. Cerny talade specifikt om kommande AMD Ryzen med 7 nanometers Zen 2-arkitektur.

Det är en konst att balansera hårdvaran i spelkonsoler. Tillverkarna skulle kunna fläska på med de fetaste processorerna och grafikkretsarna för att få supersnygga spel, men det skulle göra konsolen alldeles för dyr och få skulle köpa den. Dessutom skulle den bli mycket större med högre värmeutveckling och högljudda fläktar. Det gäller med andra ord för konsolutvecklarna att hitta den perfekta balansen mellan prestanda, pris och format. Lyckligtvis blir processorer och grafikkretsar både mindre och strömsnålare för varje år, vilket även märks på elräkningen för den som spelar mycket. Ett annat sätt att sänka sina elkostnader är att byta elleverantör. Elpriset kan dessutom variera lite beroende på vilket av Sveriges fyra elområden man är bosatt i.

Får mycket snabbare laddningstider

Vad gäller grafikkretsen i Playstation 5 fick vi även där konkreta besked av Cerny. Han sa att det kommer vara en specialutvecklad AMD Radeon Navi som ska göra både realtidsraytracing och 8K möjligt. Vi fick även veta att lagringsenheten kommer vara en SSD som kortar ner laddningstiderna rejält. Ett konkret exempel som Cerny tog upp var hur de hade provkört Playstation 4 Pro-versionen av Spiderman där det normalt tar 15 sekunder för fast travel. På Playstation 5 tar det däremot bara 0,8 sekunder.

Nästa generations Playstation ska dessutom vara bakåtkompatibel, vilket innebär att man kommer kunna spela sina gamla PS4-spel på den. Sannolikt kommer den nya konsolen lanseras 2020.

ashe