Spel

Bästa spelkonsolen för barn

För något årtionde sedan försökte många föräldrar begränsa eller helt hålla tv-spel borta från sina barn. Anledningen var att det pågick en stor debatt om hur skadliga tv-spel (och dataspel) var för barn och hur de bland annat bidrog till “spelberoende”, dålig kondition och dåliga betyg. På den andra sidan av debatten menade föräldrar att tv-spel var bra för barn och att de föredrog att barnen stannade hemma och spelade spel istället för att hänga på stan. Varningarna för skadliga effekter från tv-spel var oerhört överdrivna och i slutändan vann sunt förnuft.

Begränsad speltid

Som förälder bör du dock begränsa barnens speltid när det gäller tv-spel, i alla fall för de yngre barnen. Barn behöver frisk luft och motion, hemläxor behöver göras och kanske även hjälpa till med sysslor i hemmet. Tv-spel är bäst som en slags belöning som barnen kan se fram emot när de har tid över. För nyare konsoler finns idag familjeinställningar som ger möjlighet att begränsa speltiden.

Välja spelkonsol

När du ska välja spelkonsol till barn finns det lite att tänka på. För de yngre barnen är det rekommenderat att antingen köpa en äldre begagnad konsol eller att de får sin konsol (och spel) från äldre syskon. De nyare och dyrare Xbox One och Playstation 4 eller 5 är mer lämpade för tonåringar och vuxna. I val av spelkonsol för barn handlar det inte om att skaffa en dyr konsol utan vad som är viktigast är spelen. Den bästa tv-konsolen för barn är fortfarande Nintendo eftersom de erbjuder de absolut populäraste spelen för barn såsom Pokémon, Super Mario, Zelda och Super Smash Bros.

Nintendo

En klar fördel med Nintendo är de handhållna spelkonsolerna såsom Switch och 2DS. Under varma och sköna dagar kan barnen sitta i trädgården och spela sina spel i friska luften medan du kan göra annat i lugn och ro. Det finns inget härligare än att till exempel grilla i en vackert blommande trädgård för familjen, vänner eller gäster under sköna sommardagar. En trädgård är värd att snygga till genom att exempelvis använda vacker kantsten från Stenbolaget. Kantsten finns i många olika material, storlekar, nyanser och strukturer som kommer att rama in din stenläggning eller gränsdragning mellan rabatter, vägar och gräsmattor. Hos Stenbolaget finns även vacker kantsten i granit till mycket bra pris. Granit är en natursten som ger en fin levande yta, har lång livslängd samt blir vackrare med tiden. Kantsten i granit finns i flera olika storlekar samt utformningar och kan tillsammans med radiekantstenar forma mjuka kurvor.

Spel för hela familjen

En spelkonsol kan ge rolig och härlig speltid för hela familjen. Ett tips är att titta efter några av de många speltitlar som erbjuder multiplayer. Exempel på roliga spel för hela familjen är Mario Kart 8 med uppgraderad grafik och nya banor eller Super Mario Party som erbjuder massor av roliga utmaningar och minispel. Vad som utmärker dessa spel är att tillverkaren har lagt fokus på att familjen ska kunna få en trevlig och rolig tid tillsammans.

ashe